Cloud betekent letterlijk vertaald “wolk”. De cloud wordt in digitale context gebruikt om een virtuele locatie weer te geven waar gegevens kunnen worden opgeslagen en gedeeld. Omdat de locatie virtueel is (en je deze dus niet kan zien) is de term “cloud” gepast. Gegevens zoals documenten, foto’s en video’s staan opgeslagen op een locatie die niet tastbaar is.

Dit is een groot verschil met hoe je deze gegevens vroeger opsloeg. Toen stond alles op je eigen harde schijf (of de harde schijf van het bedrijf). Maar wanneer je gegevens opslaat in de cloud worden deze op een voor jou onbekende locatie opgeslagen. Dit zijn grote servers die van vele gebruikers data bewaren. Jouw eigen data benader je met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Opslag in de cloud betreft opslag onafhankelijk van hardware. Het biedt je garanties wanneer je eigen pc, tablet of smartphone crashed. De kans dat zoiets in de cloud gebeurt is vele malen kleiner. Omdat cloud opslag beveiligd wordt door complexe processen die dit te allen tijden zullen proberen te voorkomen. Een antivirus scan valt daarbij in het niet.

Wanneer je overweegt zakelijke documenten, foto’s en video’s op te slaan in de cloud dien je rekening te houden met de AVG. De Europese privacywet AVG of GDPR stelt namelijk bepaalde eisen aan de opslag van data. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om ervoor te zorgen dat data die (mogelijk) privacygevoelige gegevens bevatten op een veilige manier worden opgeslagen. Het bedrijf kan aansprakelijk gesteld worden als deze gegevens uitlekken. Je moet dan kunnen aantonen dat je afdoende maatregelen hebt getroffen om een eventueel datalek te voorkomen. Aanbieders van cloudopslag moeten dit juridisch goed geregeld hebben voordat je met hen in zee gaat. Een belangrijke factor is dat de locatie van de cloud zich bevindt in een EU-land.